Bilgi Bankası

MySQL Server Kurulumu (MySQL 5.5 & Windows 2012)

MySQL Nedir?
MySQL dünyada en çok kullanılan açık kaynak kodlu bir veri tabanı yazılım sistemidir. mySQL Linux, Unix, Windows ve OS/2 işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. mySQL ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki adresi inceleyebilirsiniz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/MySQL

Bu yazıda Windows Server 2012 sunucular üzerinde MySQL Server kurulumu anlatılmaktadır. MySQL Server'i Web platform installer kullanarak kurabildiğiniz gibi alternatif olarak MySQL Installer kullanarak da MySQL Server kurabilirsiniz.

Web Platform Installer Kurulumu için
http://www.microsoft.com/web/downloads/platform.aspx

MySQL Installer Kurulumu için
http://dev.mysql.com/downloads/windows/installer/0406

Aşağıdaki adımlarla Web Platform installer kullanarak MySQL Server'i kurabilirsiniz.  microsoft.com 'dan indirilen web platform installler dosyasını yönetici kullanıcı yetkisiyle (run as administrator) çalıştırınız.

Açılan sayfadaki Web Platform Installer penceresindeki sağ alandaki arama menüsünden " mysql " aratınız. Yüklemek istediğiniz MySQL sürümü için ( MySQL Windows 5.5 veya MySQL Windows 5.1) sağ taraftaki " Add " menüsüne tıklayarak kurmak istenilen sunucuyu seçin ve sonrasında " Install "e tıklayarak kurulumu başlatınız.

Açılan sayfada MySQL Sunucusu için varsayılan database yöneticisi hesabı için ( root ) parola tanımlayınız.

Prerequisites sayfasında MySQL Server sürümü ( MySQL Windows 5.5) ve dosya boyutunun görüntülendiği alanda işlemi kabul etmek için " I Accept " e tıklayınız.

Kurulum tamamlandığında " Finish " e tıklayarak ilgili sayfayı kapatınız.

Kurulum tamamlandığında aşağıdaki adımlarla Windows Server üzerinde " netstat " komutuyla sunucuda dinlenilen servisleri görebilirsiniz.
http://destek.doruk.net.tr/index.php?/Knowledgebase/Article/View/225/43/network-istatistikleri-gorntleme-netstat

netstat -na | more

MySQL Servisi varsayılan olarak TCP 3306 Port'unu kullanmaktadır. Azure Pack platformunda ilgili servise erişim için NAT RULE eklenmelidir.

Eğer sunucunuzda netstat çalıştırdığınızda TCP 3306 Port'u dinleniyorsa aşağıdaki komutlarla MySQL komut satırına Linux platformlarda olduğu gibi erişim sağlayabilirsiniz.

Komut satırı erişi için

CTRL + ESC tuşlayarak veya Windows tuşuna tıklayarak Başlat menüsü ekranını açabilirsiniz.

http://support.microsoft.com/kb/126449/tr

Başlat ekranında " cmd " yazarak komut satırı penceresini açabilirsiniz.

cd c:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.5\bin

mysql.exe   -uroot   -p

  • mysql server, kurulum
  • 8 Bu dökümanı faydalı bulan kullanıcılar:
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?